İlberk Danışmanlık

Belgelendirme

Belgelendirme
Firmaların ulusal ve uluslararası pazarlara uyumu için ilgili mevzuatlar doğrultusunda gerek duydukları sistem, ürün ve hizmetlere yönelik belge çalışmalarında İlberk Danışmanlık süreçlerin tamamında uzman ekibi ile danışmanlık hizmeti vermektedir.
Kalite Yönetim Sistemleri
ISO 9000, organizasyonların müşteri memnuniyetinin artırılmasına yönelik olarak kalite yönetim sisteminin kurulması ve geliştirilmesi konusunda rehberlik eden ve ISO tarafından yayınlanmış olup, Kalite Yönetim Sistemleri – Temel Esaslar ve Terimler ve Tarifleri içerir.

ISO 9001, kalite yönetim sistemlerinin kurulması esnasında uygulanması gereken şartların tanımlandığı ve belgelendirme denetimine tabi olan standarttır/ verilen belgenin adıdır.

ISO 9001 standardı, her 5 yılda bir ISO tarafından gözden geçirilmekte ve uygulayıcıların görüşleri ve ihtiyaçlar doğrultusunda gerekli revizyonlar yapılarak yeniden yayınlanmaktadır.

ISO 9001, bir kuruluşun kalite yönetim sistemi gereksinimlerine hitap eder. Müşteri ihtiyaçlarına cevap verme kapasitesini kanıtlamak için ve donanım, yazılım, işlenmiş mamuller ve hizmetler gibi bütün genel ürün kategorilerine uygulanabilir.

ISO 9001:2015 Kalite Yönetim Sistemi
ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi
OHSAS 18001 İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi
ISO 27001 Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi
ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi
ISO 13485 Tıbbi Cihazlar Yönetim Sistemi
ISO 10002 Müşteri Şikayetleri Yönetimi
EN 16001 Enerji Yönetim Sistemi
 
CE Belgelendirme
CE İşareti, Avrupa Birliği’nin, teknik mevzuat uyumu çerçevesinde 1985 yılında benimsediği Yeni Yaklaşım Politikası kapsamında hazırlanan Yeni Yaklaşım Direktifleri içerisinde yer alan ürünlerle ilgili olup, ürünlerin AB’nin ilgili direktiflerine uygun olduğunu ve gerekli bütün uygunluk değerlendirme faaliyetlerinden geçtiğini gösteren bir Birlik işaretidir.

Ürün-Hizmet Belgelendirme
İşletmelerin ulusal ve uluslararası pazarlarda ürün satabilmeleri için gerekli Ürünlerinin-Hizmetlerinin Yasal otoriteler tarafından yeterliliklerinin belgelendirilmesidir.

TSE – TSEK Ürün Belgelendirme
 
TSE HYB (Hizmet Yeri Yeterlilik Belgesi)
Hizmet Yeri Yeterlilik Belgesi Hizmet üreten sektörlerde, işyerleri, kurum veya kuruluşların verdiği hizmetlerin yeterliliğinin, ilgili Türk Standardına ve/veya Türk Standartları Enstitüsü tarafından hazırlanmış olan kriterlere uygunluğunu gösteren ve akt edilen sözleşme ile kullanılabilen geçerliliği 1 yıl olan belgedir.

Bu belge tüketiciye verilecek hizmetlerin ve çeşitli işyerlerinin mevzuata uygunluğunu, imkan ve kabiliyetlerinin yeterliliğini gösterir.

 
SSHYB (Satış Sonrası Hizmet Yeterlilik Belgesi)
 
Satış Sonrası Hizmetleri Yeterlilik Belgesi, yurt içinde üretilen veya ithal edilen sanayi malları ile ilgili olarak;

“Bakanlıkça tespit ve ilan edilen kullanım ömrü süresince imalatçı ve/veya ithalatçılar tarafından verilmesi zorunlu montaj, bakım, onarım hizmetleri için, yeterli teknik, kadro, takım, teçhizat, yedek parça ve bunun gibi kriterler ile firmanın unvan ve merkez adresine göre düzenlenen ve 2 yıl süre ile vize edilen belgeyi, ifade eder.”

Firmanızın bir ürünü sattıktan sonra bu ürünün garanti süresi içinde yasal şartlara uygun yeterli servis ve yedek parça desteğinizin verilebileceğini kanıtlayan bir belgedir. Garanti Belgesi gereken ürünler için önceden alınması ve garanti belgesi başvurusunda kullanılması gereken zorunlu bir belgedir.

Bu belgeyi alabilmek için bölgelere göre en az veya toplamda kaç servis istasyonu açılması veya mevcut servislerle sözleşme yapıldığının belgelenmesi ve TSE kurumunda kaydının yapılması gerekir.

Garanti Belgesi
İmalatçı – üretici veya ithalatçıların; sattıkları, ürettikleri ve/veya ithal ettikleri mallar için düzenlenen ve malın garanti süresi içerisinde meydana gelebilecek arızalarının en az iki yıl süreyle veya özelliği nedeniyle belirlendiği ölçü birimi içerisinde, ücretsiz olarak yenisi ile değiştirilmesinin, tamirinin, bedel iadesinin veya bedel indiriminin taahhüt edildiğini ve satıcı ile tüketicinin yükümlülüklerini gösteren belgedir.

Garanti Belgesi Düzenleme Zorunluluğu

4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ekinde yer alan Garanti Belgesi Uygulama Esasları yönetmeliğinde yer alan sanayi mallarını imal veya ithal eden firmalar, imal veya ithal ettikleri, ekli listede yer alan mallar için; Sanayi ve Ticaret Bakanlığına başvurarak garanti belgelerini onaylatmak ve tüketicilere verilecek garanti belgesi düzenlemek zorundadırlar.

Bu Yönetmelik hükümlerine göre hazırlanacak garanti belgesinin tasdik edilerek tüketiciye verilmesini temin etmekle satıcı, bayii, acente ya da temsilcilikler yükümlü ve sorumludurlar.

Helal Belgelendirme
Helal belgesi; sahip olduğu standartlar kapsamında İslami kriterler ve insani gerekler bakımından “uygun” olan ürünler için gerçekleştirilen bir belgelendirme sürecidir.

Tedarikçiler ve Müslüman müşteriler, kullandıkları ürünlerin  HELAL olup olmadığına dikkat etmekte ve Helal Ürün Sertifikası olan ürünleri tercih etmektedirler. Yurt dışına  gönderilen ürünleri satan üreticilerin artık birçok gıda ürününde HELAL BELGESİ şartı getirilmiştir. Bu zorunluluk durumu, gıda ürünlerinde olduğu gibi birçok kozmetik ve ilaç ürünlerinde de bulunmaktadır. Devam eden süreçte Helal Sertifikası alma zorunluluğunun daha da geniş bir ürün grubuna yayılacağı uzmanlar tarafından öngörülmektedir.

0

X